Nieuwe opstarttest voor de strategische reserve: de centrale van Seraing bevestigt zijn goede werking

Dinsdag 12 december 2017 — De centrale van Seraing heeft gisteren een nieuwe opstarttest tot een goed einde gebracht. De resultaten van deze test, die deze keer niet werd opgelegd door Elia maar spontaan door EDF Luminus zelf werd georganiseerd, zijn positief. Het is opnieuw een bevestiging van de sleutelrol die deze productie-eenheid speelt in de bevoorradingszekerheid van ons land.

Gisterenochtend, omwille van de barre weersomstandigheden, heeft het team van de STEG-centrale van Seraing een test georganiseerd om de goede operationele werking van deze productie-eenheid aan het begin van deze winter te testen. De test startte ’s ochtends om 7u30, om 14u werd 264 MW bereikt en om 14u45 ongeveer 470 MW. De resultaten werden gecontroleerd en bevestigd door Elia.

Ter herinnering, de centrale van EDF Luminus van Seraing (470 MW), waar een dertigtal personen tewerk gesteld is, maakt sinds 1 november 2014 deel uit van de strategische reserve. Op 31 oktober 2017 werd een koninklijk besluit uitgevaardigd om een strategische reserve aan te leggen voor de winter 2017-2018, om de bevoorradingszekerheid van ons land te versterken. De centrale van EDF Luminus in Seraing werd geselecteerd om hier deel uit van te maken.

Al in november 2016 en in februari 2017 slaagde de centrale van Seraing met succes in de onverwachte opstarttesten die door Elia werden opgelegd. Deze keer werd de test georganiseerd op initiatief van EDF Luminus.

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus : “We zijn blij te kunnen bijdragen aan de bevoorradingszekerheid van ons land via het mechanisme van de strategische reserve. Ik wil van harte het hele team van Seraing bedanken. Zij hebben opnieuw hun professionalisme aangetoond. In deze periode waarin de temperaturen zakken en de markt onder druk staat, is het belangrijk dat wij klaar staan om op te starten en het hoofd te bieden aan een eventueel elektriciteitstekort.”

EDF Luminus blijft pleiten voor een mechanisme van capaciteitsvergoeding om de bevoorradingszekerheid van ons land op langere termijn te verzekeren. EDF Luminus blijft massaal investeren in hernieuwbare energie en in energie-efficiëntiediensten, en doet er alles aan om zijn volledig thermisch park op ieder ogenblik beschikbaar te houden (vijf centrales, voor een totaal capaciteit van 1.171,4 MW per 1 november).

Nico De Bie Head of External Communication at EDF Luminus