Naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de Universiteit van Luik plant Luminus een fotovoltaïsche bloem voor het station Luik-Guillemins

Donderdag 14 september 2017 — Luminus neemt deel aan de futuristische tentoonstelling “J’aurai 20 ans en 2030”, die gedurende zes maanden in het station Luik-Guillemins loopt ter ere van de tweehonderdste verjaardag van de Universiteit van Luik. In dit kader installeert het bedrijf een smartflower™ op de esplanade voor het station. 

De smartflower, de eerste intelligente zonnegenerator die meedraait met de zon

De smartflower™ die vanaf 15 september in première zal worden tentoongesteld op de esplanade voor het station, is een knap staaltje van technologie waarbij design en energie-efficiëntie hand in hand gaan. Zodra de zon opkomt, bloeit de smartflower™ zoals een zonnebloem open en richt ze zich automatisch naar de zon. Ze begint onmiddellijk elektriciteit te produceren dankzij haar twaalf bloemblaadjes die de fotovoltaïsche cellen bevatten. Tijdens de volledige duur van de tentoonstelling (zes maanden) zal deze 6 meter hoge innovatieve en intelligente bloem te bewonderen zijn op de esplanade voor het station Luik-Guillemins. De energie die dit uitzonderlijke object met een pedagogische dimensie produceert, zal worden gebruikt voor een laadstation voor elektrische fietsen.

Innovatie, ecologisch engagement en lokale verankering: drie bestaansredenen

EDF Luminus denkt reeds meerdere jaren actief mee na over de energie- en klimaatuitdagingen van ons land. Het bedrijf legt de nadruk op nieuwe technologieën voor elektriciteitsproductie, energie-efficiëntie en de maatschappelijke en ecologische impact van zijn projecten in het kader van de strijd tegen de klimaatopwarming. EDF Luminus is al meer dan 50 jaar stevig verankerd in de Luikse regio en is al meer dan 10 jaar partner van de Universiteit van Luik. Naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de universiteit wou het bedrijf zijn steun in de verf zetten.

“J’aurai 20 ans en 2030”

De thema’s (de mens van de toekomst, de impact van de wetenschap op het dagelijkse leven, de grote problemen van onze tijd en de wereldwijde bedreigingen) van de tentoonstelling die op 23 september van start gaat in het station Luik-Guillemins – een ontwerp van de hand van de Spaanse architect Santiago Calatrava – naar aanleiding va de 200ste verjaardag van de ULiège, sluiten perfect aan op de strategie van EDF Luminus, die actief wil bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: “Op de eerste plaats wil ik Prof. Damien Ernst bedanken; hij was het immers die ons voorstelde deze bijdrage te leveren die symbool staat voor onze strategische ambities. Dag na dag stellen onze 2.000 medewerkers alles in het werk om onze klanten te helpen minder te verbruiken. En de energie die ze toch nog verbruiken, produceren we meer en meer op hernieuwbare wijze. Wij zijn nummer 1 in waterkracht en onshore windenergie: niemand bouwde ooit zoveel windmolens in dit land als wij, in zo weinig tijd en aan zo’n hoog tempo.”