Luminus verzamelt en recycleert 721 ton afval uit de Maas

Luminus verzamelt en recycleert 721 ton afval uit de Maas

Maandag 25 juni 2018 — Grijparmen aan waterkrachtcentrales zorgen er voor dat geen afval terecht kan komen in de turbines om te vermijden dat deze beschadigd geraken. In 2017 haalde Luminus 721 ton afval uit de Maas en recycleerde dat op eigen kosten.

Nrummer 1 in windenergie en waterkracht

Luminus heeft niet alleen het meeste aantal windturbines op land, vandaag 164 om precies te zijn, maar is ook nummer 1 op het vlak van waterkrachtenergie in België. Het bedrijf baat 6 waterkrachtcentrales uit langs de Maas en 1 langs de Samber. Samen zijn ze goed voor een geïnstalleerde capaciteit van 67 MW. Zo wordt lokaal groene energie geproduceerd voor gemiddeld 60.000 gezinnen.

Een daling van 31% tegenover 2016

Om de turbines van de centrales te beschermen zijn ze uitgerust met grijparmen die afval uit het water “vissen”. De hoeveelheid afval die stroomopwaarts van de waterkrachtcentrales uit de Maas wordt gehaald, nam af in 2017 (-31%) door de weersomstandigheden. Door de zwakke regenval en het lage niveau van de Maas is er minder afval stroomopwaarts van de waterkrachtcentrales terecht gekomen. In 2016 haalde Luminus zo maar liefst 1056 ton afval uit de Maas, een record. Dit afval werd in zijn totaliteit gesorteerd en gerecycleerd, in 2017 voor een kostprijs van ongeveer 86.000 euro, volledig gedragen door het bedrijf zelf.

Een duurzaamheidrapport uniek voor de sector

Deze en andere informatie omtrent het duurzaam beleid van Luminus vindt u terug op het vandaag gepubliceerde duurzaamheidsrapport: https://www.rseedfluminus.be/nl/. Het rapport bevat gegevens omtrent de groene investeringen van het bedrijf (241 miljoen in drie jaar tijd), de klantentevredenheid, het papierverbruik, de koolstofafdruk van het bedrijf, … en is het enige in zijn soort in de energiesector.