Een primeur in België: het eerste 100% energie-onafhankelijke openbaar gebouw dankzij ons filiaal Dauvister

Een primeur in België: het eerste 100% energie-onafhankelijke openbaar gebouw dankzij ons filiaal Dauvister

Dinsdag 24 oktober 2017 — Temidden van het groen van de Hoge Venen heeft het “Naturzentrum” Haus Ternell, het natuurcentrum van de Duitstalige gemeenschap, zijn oude hoogspanningskabel vervangen door een 100% energie-onafhankelijk systeem dat het huis van warmte en elektriciteit voorziet.

Het natuurcentrum van de Duitstalige gemeenschap is een pionier op energievlak. Het “Haus Ternell” is immers de eerste site in de Benelux die onafhankelijk is van het elektriciteitsnetwerk en zelf instaat voor zijn verwarming.

Energie-onafhankelijk en goed voor de portemonnee

Het natuurcentrum, dat gelegen is in de buurt van Eupen, werd vroeger van elektriciteit voorzien door een oude hoogspanningskabel die te duur was om te onderhouden. Daarom werd er gekozen voor een warmtekrachtkoppeling die gekoppeld werd aan zonnepanelen, batterijen en pellets. Dankzij de warmtekrachtkoppeling is het mogelijk om tegelijkertijd warmte en elektriciteit op te wekken met één enkele installatie. Deze oplossing bleek ook een bijzonder grote besparing te zijn omdat de installatie twee keer minder kostte dan het vervangen van de hoogspanningslijn.

Goed voor de portemonnee en de planeet

De energie-onafhankelijkheid via een warmtekrachtkoppeling liet het “Haus Ternell” niet alleen toe om fors te besparen op hun energiefactuur, maar verminderde ook enorm hun CO2-uitstoot. Een belangrijk gegeven voor dit huis waarin het “museum van de Hoge Venen en het Bos” gehuisvest is en waar bosklassen worden georganiseerd om de allerkleinsten en allergrootsten te sensibiliseren voor de schoonheid van de lokale fauna en flora.

Een inspirerend voorbeeld

De site Ternell in Eupen is een pilootproject. “Steeds meer vakantiecentra, geïsoleerde woningen die niet of moeilijk aan te sluiten zijn op het netwerk en momenteel nog hun elektriciteit opwekken door middel van een generator, komen in aanmerking voor een systeem zoals in Haus Ternell : autonoom, energie-onafhankelijk en goed voor de portemonnee”, aldus Stéphane Dauvister, mede-CEO van Dauvister.

Over Dauvister

Dauvister is een Belgisch, dynamisch, innoverend en betrouwbaar bedrijf in de sector van de hernieuwbare energie. Het bedrijf, installateur van hernieuwbare energie en met name zonnepanelen, biedt haar klanten oplossingen op maat aan, tegen prijzen die rechtstreeks worden onderhandeld met de fabrikanten en een voortreffelijke dienst-na-verkoop. De klant geniet steeds van de beste prijs-kwaliteitverhouding, van een optimaal rendement, van een snelle terugverdientijd en een vollledige garantie. Dauvister maakt deel uit van de Groep EDF Luminus.